Delta i en chokladprovning på Gävle Konserthus – en upplevelse som bjuder på goda smaker och nya kunskaper.
- Provsmaka och märk skillnaden på flera olika chokladsorter
- Lär mer om chokladens historia
- Passar för chokladälskare i alla åldrar
- Pris: 379 kr
Chokladprovning på Gävle Konserthus
På Gävle Konserthus genomför företaget Taysta regelbundet chokladprovningar och olika dryckesprovningar. I en vacker och avslappnad miljö får besökarna ta del av kunskap om, och smaka på, choklad. Allt i ledning av en duktig chokladkännare.
Totalt provsmakas mellan 9 och 14 sorter med en bred varians av kakaobönor, sötma och styrka. Chokladprovningen tar totalt cirka 2 timmar och genomförs cirka en gång i månaden. Se aktuella datum via knappen ovan.
Boka plats
1. Lediga datum
Se lediga datum på bokningssidan för Taystas smakprovningar. Scrolla ner på sidan för att se varje datum, tid och plats. Det genomförs i regel en gång i månaden.
2. Boka plats / Reservlista
Vid varje tillfälle går det att klicka på ”platser kvar” för att boka en plats. Är det fullbokat går det att klicka på ”reservlista”. Skulle någon boka av sin plats blir du då informerad och får möjlighet att gå på den chokladprovning där plats blivit ledig.
3. (Försäkring)
Avbokning kan ske 14 dagar före eventet – utan någon extra kostnad. Därefter kan inte avbokning ske men biljetten kan däremot överlåtas då den inte är personlig. Vid betalning kan däremot avbeställningsförsäkring tecknas. Då kan avbokning (intyg kan krävas) upp till 24 timmar innan.
4. Få biljetten
Betala med Swish, kort eller Klarna och få biljetten direkt på mail. Ta med och visa upp på det event du bokat.
TIPS: Taysta erbjuder även ett flertal andra smakprovningar i Gävle, många på konserthuset. Välj exempelvis mellan att champagneprovning, romprovning eller vinprovning.
Smaka och upptäck choklad
Du kan boka en plats på chokladprovning utan att ha några förkunskaper. Vill du däremot börja lite i förväg kan du smakprova hemma och utgå från smakfamiljer, textur och smakbeskrivningar.
🌱 Smakfamiljer för choklad
- Fruktiga toner: bär, citrus, torkad frukt, tropiska frukter
- Nötiga toner: hasselnöt, mandel, valnöt, jordnöt
- Blommiga toner: jasmin, ros, lavendel, honung
- Kryddiga toner: kanel, kardemumma, vanilj, peppar
- Jordiga toner: tobak, kaffe, mossa, trä
- Mjölkiga/krämiga toner: karamell, kola, smör, grädde
👅 Texturord
Len, Sammetslen, Smulig, Kletig, Torr, Smörig
💡 Smakbeskrivningsformel:
”Den börjar med [första smak du känner], övergår i [sekundär smak], och avslutas med en [eftersmak].”
Exempel: ”Den börjar med en mjuk bärton, övergår i lätt karamellsötma och avslutas med en torr kakaobitterhet.”
Frågor och Svar
Behövs några förkunskaper för att delta i upplevelsen?
Nej, det behövs inga förkunskaper.
Bör jag tänka på något speciellt innan chokladprovningen?
Nej, inte mer än att undvika att bära parfymer och andra starka dofter. Se även övriga tips i artikeln ovan.
Är det möjligt att ge bort chokladprovningen till någon annan?
Ja! Det går att köpa presentkort på valfritt belopp.
