Flyga stridsflygssimulator i Gävle

Prova på att flyga ett stridsflyg via en autentisk stridsflygssimulator i Gävle. Med originaldelar från jaktplanen Viggen och Draken och avancerad datorteknik är flygsimulatorn en otrolig upplevelse.

 • 20 min genomgång / 40 min flygning
 • Cockpit av originaldelar
 • Dueller mot vän

Pris: 1095 kr

Köp presentkort eller boka

Köra stridsflygplan – Detta ingår

Stridsflygsimulatorn finns i Sätra, norra Gävle. Från city tar det 20 min med buss, 10 min med bil eller 50 min promenad.

 1. Välj jaktplan – Viggen eller Draken – När bokning sker av upplevelsen väljs vilket stridsflygplan som simulatorn ska gälla för. Välj mellan de svensktillverkade planen Viggen eller Draken.
 2. Introduktion – Först av allt sker en grundlig genomgång av hur simulatorn fungerar och vad du bör tänka på för att njuta av flygturen så mycket som möjligt. Genomgången tar ca 20 minuter. Sen är det dags att ta på G-kraftsdräkten och omsätta teori till praktik.
 3. 40 minuter i luften – Kryp ner bakom spakarna och instruktören kör igång simulatorn. Känn kraften, farten och de hissnande höjderna. Tack vare att du är helt omsluten av bildskärmar, knappar och spakar blir det en mäktig känsla av att verkligen sitta i stridsflygplanet.
 4. Utmana en vän – Om två värdebevis köps kan två personer utmana varandra i en mäktig luftduell – en så kallad dogfight. Flygplanssimulatorerna kopplas samman och duellen sker ”på riktigt”. Det är en unik hopkoppling av två simulatorer som inte finns i någon annanstans i världen!

”Alla delar är originaldelar. Det blir väldigt autentiskt” (Från intervju i GD.se)

flyga stridsflyg

 

Krav

 • Väderberoende? Upplevelsen sker inomhus.
 • Kläder? Finns inget krav på specifika kläder
 • Ålder? Det finns ingen åldersgräns. Krav kan däremot ställas på att ansvarig vuxen följer med om yngre barn vill prova.
 • Längdkrav? Rekommenderad längd är minst 150 cm eftersom alla reglage annars inte nås
 • Nykter? Ja, simulatorn får enbart användas i nyktert tillstånd

Viggen eller Draken flygsimulator – Vad väntar?

Kabinen som du kryper in i är identisk med hur Draken eller Viggen såg ut när de var i tjänst. Därmed skapas en autentisk känsla. Det visuella presenteras på fyra filmdukar som därmed omger piloten på flera sidor.

Tack vare extremt bra grafik behövs inte längre simulatorn skaka eller kränga vid svängar utan detta kommer ändå upplevas tydligt. Dagens piloter utbildas i liknande simulatorer, fast med modernare plan. Även dessa är utan ”skakfunktion” eftersom det lurar kroppen och ofta resulterar i illamående. De dukar som används ger ett synfält på totalt 225° utifrån pilotens synfält.

I och med att olika kartor kan laddas in kan piloten själv välja om striden ska ske ovanför sin egen stad eller annan plats. I en intervju till Gefle Dagblad säger ägaren själv att han helst flyger över Norge:

”Jag gillar nog mest att flyga över Norge. Det är så fint med fjordarna”

Jaktplan - J35 Draken

Cred bild: Av Alan Wilson – Saab J-35J Draken ‘35556 / 56’, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=26900237

Köp presentkort eller boka

Hotell i närheten

Scandic Gävle Väst

Scandic Väst

 • 200 meter från E4:an
 • 5 minuter med bil till flygsimulatorn
 • Busshållplats 50 meter från hotellet

Se lediga rum 


 Frågor och svar om flygsimulatorn

Skakar denna flygsimulator?

Nej, det är en funktion som inte längre används på flygplanssimulatorer då bildskärpa och visuell upplevelse lurar kroppen att få exakt samma känsla.

Är det som att köra flygplan i ett TV-spel?

Nej, visserligen används Microsoft Flightsimulator X som bas i mjukvaran men eftersom alla detaljer i simulatorn är original samt att föraren är omsluten av ca 10 kvadratmeter filmduk blir känslan extremt på riktigt.

Var i Gävle finns stridsflygssimulatorn?

Flygsimulatorn finns i bostadsområdet Sätra. Med buss tar det ca 20 minuter från stadskärnan.

Åka luftballong

Luftballong över Gävle

Flyg luftballong över Gävle - upplev den magiska känslan av att sväva högt ovan marken! En dryg timme spenderas i ...
stridsflygplan simulator

Flyga stridsflygssimulator i Gävle

Prova på att flyga ett stridsflyg via en autentisk stridsflygssimulator i Gävle. Med originaldelar från jaktplanen Viggen och Draken och ...